Събития


Традиционни

Музей „Христо Ботев” е основен организатор и участник в ежегодните национални тържества, посветени на годишнините от рождението и героичната гибел на своя патрон – Христо Ботев.


Актуални

НМ "ХРИСТО БОТЕВ" БЕ ДОМАКИН НА НАГРАЖДАВАНЕ НА УЧЕНИЦИ ОТ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ (01.11.2018), ВЗЕЛИ УЧАСТИЕ В НАЦИОНАЛНИЯТ УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС, ПОСВЕТЕН НА 170 ГОДИШНИНА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХРИСТО БОТЕВ. УЧЕНИЦИТЕ, ВЗЕЛИ УЧАСТИЕ В НЕГО, БЯХА ОТЛИЧЕНИ В 4 КАТЕГОРИИ - ЕСЕ, ЛИРИКА, ГРАФИКА И ЖИВОПИС. ОРГАНИЗАТОРИ НА ПРАЗНИЧНОТО НАГРАЖДАВАНЕ, ПРОВЕЛО СЕ ПРИ НАС БЯХА  - МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО, ОБЩИНА КАРЛОВО И НМ"ХРИСТО БОТЕВ" - КАЛОФЕР.

 

НАЦИОНАЛЕН МУЗЕЙ „ХРИСТО БОТЕВ”, КАЛОФЕР ГОСТУВА С ГРАФИЧНИ ТВОРБИ ОТ СВОЯ ФОНД НА ВОЕНЕН КЛУБ, КЪРДЖАЛИ

 

Разгледай..


Възпоменателно честване, по случай 138-та годишнина от героичната гибел на Христо Ботев!

 

Виж програма..


Нощта на музеите

 

Покана


БОТЕВА КЛЕТВА НА УЧЕНИЦИ ОТ КЪРДЖАЛИ ПРЕД ПАМЕТНИКА НА ПОЕТА И ВОЙВОДАТА В КАЛОФЕР

По повод предстоящото честване на 138-та годишнина от героичната гибел на Христо Ботев и в съответствие с дългогодишната традиция, ГПЧЕ "Христо Ботев", Кърджали посети музейните обекти в родния град на патрона си.

Младите гвардейци, възпитаници на училището положиха клетва за вярност пред паметника на поета и войводата, издигащ се в центъра на Калофер.


Поклонение пред паметта на Димитър Стефанов Казака -

втория знаменосец на Ботевата чета

(3 юни, 2017)

          На 3 юни 2017 г. се състоя ежегодното поклонение пред паметта и подвига на Димитър Казака, един от четниците и втори знаменосец на Ботевата чета от 1876 г., родом от Сливен. То бе проведено по инициатива на Регионален исторически музей – Сливен, с подкрепата на Община – Сливен, Столична община – район Кремиковци, Народно читалище „Светлина – 1906” – квартал Кремиковци и на манастира „Св. Георги Победоносец”.  Регионално управление на образованието – Сливен организира посещението на над 40 ученици от сливенски гимназии и две училища от Нова Загора. 

    При пътуването, по традиция първо беше посетен Националният музей „Христо Ботев” – град Калофер и поднесени цветя пред паметника на поета и войводата Ботев.

    Около обяд групата пристигна до лобното място и паметника на Димитър Казака, където ни очакваха представители на туристическо дружество „Алеко Константинов”- София, ученици и възрастни от община Кремиковци. Свещеници от Кремиковската света обител отслужиха заупокойна молитва;   след словата за делото и гибелта на Ботевия четник множеството застина в мълчание…

      Вълнуващо присъствие на младежи и беловласи  хора, обединени от преклонението пред загиналите за свободата на Отечеството!

             

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright 2013 botev | botev.bg | Всички права запазени.