Паметници и паметни места

Паметникът на Калифер войвода, скулптор Христо Песев, 1975 г.

 

 

Гробът на Калифер войвода – легендарният основател на града

 

 

Бюст-паметник на Христо Ботев, скулптор Кирил Георгиев, 1930 г.

 

 

Паметник на майката на Ботев, скулптор проф. Иван Мандов, 1980 г.

 

 

Паметникът на Ботьо Петков, скулптор Марко Марков, 1980 г.

 

 

Камъкът, от който Христо Ботев произнася огнената си реч на 11 май 1867 г., намира се пред Даскал Ботевото училище

 

 

Войнишки паметник-чешма на загиналите във войните калоферци

В град Калофер още през епохата на Българското възраждане са изградени шест църкви, два манастира и три метоха.

 

 

Храм „Успение на Св. Богородица”

Построен е през 1848 г. и се намира се в центъра на града. Северозападно от него, под сводеста постройка с колони, е лечебното аязмо. До него е поставена мраморна плоча, отбелязваща мястото на стария Светогорски метох и училище. В една от стаите на това училище се ражда Христо Ботев.

 
 

 

Храм „Св. Архангел Михаил”

Сградата е голяма по обем, доминира над града и се вижда от пътя, влизащ в него. Графично изображение на храма илюстрира разказа за Калофер на Феликс Каниц в “Histoire de la guerre d’Orient 1877-1878 и Каниц, “Donau - Bulgarien und der Balkan”. В олтарното пространство са запазени стенописи, работени от Георги Данчов-Зографина през 1870-1871г. В сегашния си вид църквата е изградена от Уста Генчо от Трявна.

 
Единствената църква на десния бряг на Тунджа е „Св. Атанас”.  Особено интересен е иконостасът на храма. Той е изработен от мрамор, дарен е от калоферските абаджии в Цариград и е пренесен оттам с волски каруци.

 

В Девическия манастир „Св. Въведение Богородично”, създаден в началото на ХVІІІ се намира църква със същото име. В сегашния си вид е от 1862 г. След Освобождението е възстановен с руски средства и църквата е украсена с руски икони най-ценните, от които са копия на: Казанска , Тихвенска  и Смоленска Св. Богородица. В храма се намира аязмо, вкопано на 2,50 м. под подовото ниво. Според преданието водата му е лечебна.

 

 

Извън града, в чудно красива местност, е разположен и прочутият в миналото мъжки манастир „Св. Рождество Богородично”. Той е основан в 1606 г. и става известен с храмовата си икона, която според легендата имала чудотворна сила.

 

Copyright 2013 botev | botev.bg | Всички права запазени.